Bevæbnet med kål og madglæde drager 7. klasse fra Herfølge Friskole til Gram Slot tirsdag den 30. april. Her skal de dyste om sejren ved DM i Madkundskab.
Der bliver gang i både gryder, hoveder og snitteteknikker, når 10 udvalgte skoleklasser den 30. april 2024 tørner sammen på Gram Slot i Sønderjylland. Eleverne skal dyste i fire discipliner inden for temaet ’kål’ i håbet om at blive danmarksmestre i madkundskab. En af de klasser, der er blevet udtaget til DM i Madkundskab, er 7. klasse fra Herfølge Friskole.
En festdag for madkundskab og kål
DM i Madkundskab er en festdag, hvor skoleklasser fra hele landet samles for at konkurrere – og vigtigere endnu: for at hylde madkundskabsfaget. Et fag, der ikke får den opmærksomhed, det fortjener, ifølge Judith Kyst. Hun er direktør i videns- og forandringsinstitutionen Madkulturen, som står bag DM i Madkundskab i samarbejde med REMA 1000.
”Danske børn laver alt for lidt mad! Vi ved fra vores befolkningsundersøgelser, at under 9 % af børnefamilierne har børnene med i køkkenet på en almindelig aften. Og tallet er faldet de seneste år. Derfor spiller madkundskab i skolen en vigtig rolle for, at børnene bliver klædt på til at kunne lave mad og tage stilling til det, de spiser,” forklarer Judith Kyst.
Formålet med DM i Madkundskab er ifølge Madkulturen at sprede viden og begejstring hos børnene, så de får lyst til at gå i køkkenet og lærer råvarerne bedre at kende. I år er temaet kål, og det er ikke tilfældigt, ifølge Judith Kyst. Kål er nemlig en særdeles klimavenlig råvare, der dyrkes i stor stil her i Danmark.
”Derfor giver det så god mening at lære skolebørn om kål, og hvordan man kan få det til at smage skønt på et utal af måder. På den måde kan DM i Madkundskab være med til at rykke børnenes madkultur et lille skridt i en grønnere og sundere retning,” slutter Judith Kyst